Πριν από λίγα χρόνια το να ακούς μουσική online ήταν μία ακόμα επιλογή. Τώρα είναι σχεδόν η μόνη επιλογή. Για τους περισσότερους από εμάς δεν υπάρχει πια λόγος να έχεις .mp3 στον υπολογιστή σου. Γιατί; Γιατί την έχεις παντού πολύ εύκολα.
Τότε υπήρχαν τρεις δυνατές υπηρεσίες: το Spotify, το iTunes (σήμερα Apple Music) και το Rdio. Το Rdio όμως δεν άντεξε κι έκλεισε.
Πρόσβαση σε μουσική που ξέρεις
Απλά είναι τα πράγματα: θες να ακούσεις κάτι που ξέρεις. Θα το βρεις;
Ναι, φυσικά και θα το βρεις.
Στο Spotify υπάρχει μόνο ένα κομμάτι που ήξερα και δεν μπόρεσα ποτέ να βρω. Στο Apple Music κανένα.
Βαθμολογία: Spotify: 5 – Apple Music: 5
Πρόσβαση σε μουσική που δεν ξέρεις
Το Spotify κάτω από κάθε playlist σού προτείνει κάποια επιπλέον κομμάτια ώστε να συνεχίσεις να ακούς παρόμοια μουσική. Απλό στη σύλληψη, δύσκολο στο να πετύχει. Αλλά πέτυχε. Πολύ δυνατό.
Επίσης, μια φορά την εβδομάδα προτείνει ένα playlist με κομμάτια που πιθανόν να σου αρέσουν. Ενώ το playlist είναι καλό, το πρόβλημα που βρίσκω είναι ότι οι προτάσεις του βασίζονται σε πράγματα που άκουσα βδομάδες πριν. Έτσι, είναι λίγο παρωχημένες.
Το Apple Music, επίσης, προτείνει μέσα στη βδομάδα κάποια playlists σε αντίστοιχη λογική. Όμως του πήρε κανά εξάμηνο μέχρι να στείλει μουσική πραγματικά κοντά σε αυτή που ήθελα. Ακόμα κι όταν το έκανε όμως, τα λάθη ήταν μεγάλα.
Η πρόσβαση στη νέα μουσική είναι ένα από τα σημαντικότερα features σε τέτοιες υπηρεσίες. Το Spotify τα πάει καλά και βελτιώνεται συνέχεια. Το Apple Music είναι σαν να ξεκίνησε τώρα. Μάλλον γιατί ουσιαστικά τώρα ξεκίνησε.
Βαθμολογία: Spotify: 4 – Apple Music: 2
Radio Station
Αυτό έρχεται ως συνέχεια του προηγούμενου. Με βάση ένα κομμάτι (ή ακόμα κι ένα playlist στο Spotify) η υπηρεσία αρχίζει να παίζει παρόμοια μουσική. Αυτό είναι το Radio Station. Βελτιώνεις τη λειτουργία του εγκρίνοντας ή απορρίπτοντας κομμάτια. Έτσι, θεωρητικά, μπορείς να έχεις πρόσβαση σε πολλή νέα μουσική που σου αρέσει.
Όταν έγραφα το αντίστοιχο κείμενο πριν από 3+ χρόνια το Spotify ήταν σχεδόν ανύπαρκτο στο Radio Station. Σήμερα είναι καλύτερο, όχι ιδιαίτερα, αλλά καλύτερο.
Το Apple Music είναι μια τραγωδία. Πολύ περιορισμένες και κακές επιλογές.
Βαθμολογία: Spotify: 2 – Apple Music: 0
User Interface – User Experience
Το Spotify είναι οι 50 αποχρώσεις του μαύρου κι αυτό δεν το μπορώ. Αλλά εξαιρώντας το μαύρο, η υπηρεσία είναι φανταστικά σχεδιασμένη. Σε σχέση με το παρελθόν έχει βελτιωθεί πολύ και τα πάντα (λίστες, εικονίδια, player κ.λπ.) δείχνουν όμορφα και πολύ σωστά τοποθετημένα.
Το User Experience είναι πάρα πολύ καλό. Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και χαζά notifications μπορείς να βρίσκεσαι εκεί για ώρα χωρίς να βαριέσαι. Έχει άψογο, γρήγορο και πολύ αποτελεσματικό Search.
Ένα πράγμα του λείπει: το να μπορείς με ένα συνδυασμό πλήκτρων να βλέπεις πoιο κομμάτι παίζει κάθε στιγμή από ένα playlist.
Το Apple Music όταν το ανοίγεις είναι σαν να ανασαίνουν τα μάτια σου μετά τη μαυρίλα του Spotify. Πολύ πιο ξεκούραστο, σε προσκαλεί να μείνεις εκεί. Όμως, αν ψάξεις στις λεπτομέρειες, είναι υποδεέστερο. Επειδή πρόκειται για ένα υβριδικό πράγμα (που ξεκίνησε ως iTunes-πολυκατάστημα και θα έπρεπε να είναι ταυτόχρονα ένα σωρό άλλες υπηρεσίες εκτός από αυτό που είναι) έχει σχεδιαστεί για να κάνει πολλά άλλα που δε χρειάζεται να τα κάνει πια. Βελτιώνεται με τα χρόνια, αλλά ως design δε στέκεται στο επίπεδο ενός προϊόντος της Apple.
Αντίστοιχα πράγματα και για το User Experience. Το να κάνεις search και να σε ρωτάει “θες να ψάξω εδώ ή εκεί;” είναι λίγο πρακτική του 2000. Το να κάνεις scroll δεξιά αριστερά για να δεις playlists δε δουλεύει και πολύ καλά. Το να πατάς το “Show all” κουμπάκι και να σου δείχνει ό,τι έδειχνε και πριν το πατήσεις δεν είναι και πολύ αποδοτικό.
Γενικά, το Apple Music κουβαλάει “σκουπίδια” του παρελθόντος. Αυτό το κρατάει πίσω.
Βαθμολογία: Spotify: 4 – Apple Music: 3
Mobile App
Νομίζω ότι το app του Spotify είναι το μεγάλο του πρόβλημα. Κυρίως γιατί για να το χρησιμοποιήσεις πρέπει να επενδύσεις χρόνο για να μάθεις τις ιδοτροπίες του. Ακόμα και μετά από χρόνια χρήσης μπερδεύομαι ψάχνοντας πράγματα σε λάθος σημεία της εφαρμογής. Αυτό μπορεί να γίνει πολλές φορές ξανά και ξανά και ξανά.
Το μαύρο που κυριαρχεί (ναι, πάλι αυτό) το βρίσκω ανυπόφορο στο app. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να προσπαθεί να τελειώσει γρήγορα γρήγορα αυτό που κάνει ώστε να σταματήσω να το βλέπω. Αν αυτό δεν είναι ήττα, τότε δεν ξέρω τι είναι.
Ωστόσο, το app είναι πολύ σταθερό, γρήγορο και δουλεύει μια χαρά εφόσον το συνήθισεις. Να τα λέμε όλα.
Το app του Apple Music είναι πολύ πολύ καλύτερο. Κι αυτό χρειάζεται κάποιο χρόνο για να το μάθεις, αλλά ο χρόνος αυτός είναι μικρός. Ποτέ δε νιώθεις χαμένος στο app και κινείσαι χωρίς να φοβάσαι μην κάνεις κάτι λάθος.
To app έχει σωστές αντιθέσεις στα χρώματα, καλή τυπογραφία και πολύ λογική χρήση των popups. Θα ήθελα λίγο μεγαλύτερα κενά, αλλά γενικά είναι πολύ ισορροπημένο.
Ειδικά στο iPad, όπου ο χώρος είναι πολύ περισσότερος, το app είναι απόλαυση.
Βαθμολογία: Spotify: 2 – Apple Music: 5
Mobile App Integration
Αυτό πιθανόν να αφορά πολύ λίγους ανθρώπους. Έχει να κάνει με το πώς καθένα από τα apps συνεργάζεται με άλλα apps. Πώς π.χ. συνδέεσαι από το Spotify μέσω Facebook, πώς τα πηγαίνει το κάθε app με το Shazam και πώς παίζει εντός των εφαρμογών για το τρέξιμο.
Βρίσκομαι στο iOS, δηλαδή στο οικοσύστημα της Apple κι έτσι το Apple Music πρέπει να τα πηγαίνει καλύτερα. Κι όντως τα πηγαίνει. Σε κανένα 3ο app το Apple Music δεν έχει θέμα.
Όμως το Spotify έχει αρκετά. Δε λειτουργεί σωστά με τα ακουστικά στα apps για το τρέξιμο, δυσκολεύεται να συνδεθεί με το Facebook και γενικά είναι λίγο προβληματικό. Καθόλου περίεργο δε θα μου φαινόταν αν άκουγα ότι η Apple του δυσκολεύει λίιιιιγο τη ζωή.
Βαθμολογία: Spotify: 2 – Apple Music: 5
Άλλα πραγματάκια
Σε επίπεδο social integration το Spotify είναι ΟΚ. Ακολουθείς ανθρώπους και playlists και βλέπεις τι παίζει στα ηχεία των φίλων σου. Το γεγονός ότι κάποιος κάνει update σε ένα playlist κι εσύ μένεις ενημερωμένος είναι φανταστικό, είναι ένα από τα μαγικά πράγματα που συμβαίνουν στο Internet.
Το Apple Music είναι μακριά απ’ όλα αυτά. Έχει προσπαθήσει στο παρελθόν με παταγώδη αποτυχία, ξαναπροσπαθεί τώρα και για να δούμε αν θα καταφέρει κάτι. Για την ώρα, αυτό που παρουσιάζει ως δήθεν σύνδεση με τους καλλιτέχνες που σου αρέσουν είναι ένα ανέκδοτο.
Στην ποιότητα της μουσικής, του ήχου που προσφέρει η κάθε υπηρεσία τα πράγματα είναι πολύ απλά: είναι άριστη και για τα δύο.
Το Apple Music έχει κάτι άλλο που δε δίνει το Spotify: τους στίχους του κομματιού που παίζει κάθε στιγμή. Δε γίνεται να ακούς ξένη μουσική χωρίς τους στίχους μπροστά σου. Δε γίνεται.
Αλλά το Spotify πάλι… Μου φαίνεται απαράδεκτο μια τόσο δημοφιλής υπηρεσία να μην μπορεί να (ξανα)δώσει τους στίχους στα εκατομμύρια μέλη του.
Βαθμολογία: Spotify: 3 – Apple Music: 3
Κόστος
Αντέχεις να ακούς μουσική με διαφημίσεις και κενά; Αν ναι, το Spotify είναι μια χαρά. Αυτό δεν το κάνει το Apple Music. Γι’ αυτό βρίσκω πολύ τίμιο το deal με το Spotify.
Κατά τ’ άλλα ό,τι πληρώνεις για το ένα πληρώνεις και για το άλλο.
Βαθμολογία: Spotify: 5 – Apple Music: 3
Συνοψίζοντας
Το Apple Music είναι πολύ δυνατότερο στην Αμερική από το Spotify, αλλά κάτι ξέρουμε κι εμείς από δω μεριά. Το Spotify δεν είναι τόσο δημοφιλές τυχαία. Με τα χρόνια έχει δουλευτεί πάρα πολύ κι αξίζει τα χρήματά του.
Όμως στην Apple δε θα το αφήσουν έτσι. Είμαι βέβαιος ότι στους επόμενους μήνες θα δούμε ένα σημαντικά καλύτερο, αν όχι ένα εντελώς νέο, Apple Music. Βασικά, ακόμα κι αν δω ένα Spotify στο λευκό του, ευχαριστημένος θα είμαι.
Όπως και νά ΄χει, αφού ακούμε που ακούμε online μουσική, το να περάσεις από την άλλη υπηρεσία στην άλλη αξίζει τον κόπο. Κάποτε τεχνικά ήταν δύσκολο, αλλά σήμερα με υπηρεσίες όπως το Stamp είναι σχεδόν παιχνίδι. Ο καλύτερος ας νικήσει, που λένε.