Τι μουσικη να παιζω στην επιχειρηση μου;
Η μουσική σε ένα κατάστημα τύπου καφετέρια-εστιατόριο-μπαρ είναι τόσο σημαντική όσο και τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχει.
-
Πόσες φορές επειδή ακούσατε teenager’s mtv/edm επιτυχίες νιώσατε ότι δεν ανήκετε εκεί;
-
Ή και το αντίθετο, πόσες φορές ακούγοντας πολύπλοκη σνομπ και ακαταλαβίστικη τζαζ νιώσατε ότι δεν ανήκετε εκεί;
-
Πόσες φορές η μουσική έκανε αδύνατο το να μιλήσετε και να συγκεντρωθείτε στην παρέα σας, και δεν εννοώ την ένταση της.
-
Αντίθετα, πόσες φορές ακούσατε προσεγμένη και κατάλληλη μουσική και συμπεράνατε ότι αυτό το μαγαζί και στα υπόλοιπα που προσφέρει, λογικά θα αφιερώνει την ίδια μελέτη και αφοσίωση.
-
Πόσες φορές ακούσατε ακατάλληλη πρόχειρη και ανοργάνωτη μουσική και καταδικάσατε εξαιτίας της και το ίδιο το μαγαζί!
Γιατί η μουσική που παίζουμε στα μαγαζιά μας όταν δεν υπάρχει dj συχνά δεν είναι η κατάλληλη?
1. Επειδή τα μουσικά κομμάτια δεν είναι καλά.

Έτσι απλά. Όταν τα κομμάτια που επιλέξαμε δεν είναι “καλά”, αυτό είναι προφανές ακόμη και σε πελάτες που δεν γνωρίζουν από μουσική.
2. Επειδή νομίζαμε ότι εκείνη την reggae συλλογή του compact disc club που παίζαμε εκείνο το επιτυχημένο καλοκαίρι μπορούμε να την παίζουμε για πάντα.
Δεν υπάρχουν επιτυχημένες συνταγές που λειτουργούν πάντα ακόμη κι αν παίζουμε κλασικές old school μουσικές επιλογές. Σήμερα πχ είναι μόδα το swing και οι swing διασκευές, το 2020 μπορεί να αγανακτήσουμε και να πούμε ομόφωνα “φτάνει πια με τις swing jazz διασκευές παλιών κομματιών”. Πρέπει να είμαστε up to date ακόμη κι αν δεν παίζουμε MTV hits.
3. Επειδή ακόμη κι αν είναι καλές οι επιλογές, παίζουν σε λάθος χρονική στιγμή.
Δεν είμαι υποθέτω ο μόνος που έχω δει καφετέρια με πρωινούς θαμώνες εκλεπτυσμένους συνταξιούχους, με εφημερίδα στα χέρια και όρεξη για πρωινό “κους-κους”, να …τρέμει το φλιτζάνι του καφέ και να ανοιγοκλείνουν ακούσια τα μάτια τους επειδη ο νεαρός που δουλεύει στον μπουφέ έβαλε την “νυχτερινή” λίστα tech house.
Μεγάλη ευθύνη εκτός από εμάς έχει συχνά το ίδιο μας το προσωπικό. Είναι ορεξάτα και εργατικά νέα παιδιά που επειδή εκείνη την στιγμή εργάζονται και δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες και διάθεση με τους πελάτες, θα σπεύσουν με το φλασάκι τους να βάλουν….”μπιτάκια” διότι “έτσι δουλεύουν καλύτερα” (θα σου πουν αν τους ρωτήσεις).
Άσχετο φαινομενικά με το άρθρο αλλά σχετικό με την συμπεριφορά του προσωπικού μας: Βασική αρχή της διοίκησης μιας επιχείρησης είναι να νιώθει ο εργαζόμενος ότι έχει:
“Tον ίδιο ακριβώς στόχο με την επιχείρηση!”
Ξέρω ότι είναι αδιανόητο την πρώτη φορά που το ακούει κάποιος, ίσως πιστεύετε ότι το έβγαλα από το νου μου, είναι όμως μια απόλυτη αλήθεια, και είναι πιο δύσκολο να το πετύχεις από ότι να το “χωνέψεις” ότι ισχύει. Όταν το πετύχεις ο νεαρός του παραδείγματος θα επιλέξει από μόνος του την πιο κατάλληλη μουσική από τις διαθέσιμες που του δίνεις κι ας μην του αρέσει.
Ποιες είναι όλες οι δυνατές επαγγελματικές λύσεις;
ΛΥΣΗ ΝΟ 1: Να πληρώσουμε επαγγελματία να μας οργανώσει την μουσική.
“Μα γιατί να μην ζητήσω από κάποιον dj που ήδη εργάζεται σε μένα;”
-
Είναι γεγονός πως κανένας dj που εργάζεται στην επιχείρηση σας δεν βλέπει με καλό μάτι το να σας δώσει καλό υλικό που επιδοτεί την…ανεργία του.
-
Επίσης ίσως δεν θα σας δώσει τα καλύτερα του κομμάτια, γιατί μόχθησε γι ‘αυτα τα οποία μάλιστα τον καθιστούν μοναδικό. Κι αν τελικά το κάνει, ή θα σας δώσει πολύ λίγο υλικό ή θα βάλει μέσα (ίσως και επίτηδες) και τόση αταξινόμητη “σαβούρα” που πραγματικά θα πρέπει να εργαστείτε εβδομάδες για να βγάλετε άκρη. Διότι μέρος του μόχθου του και της ταυτότητας του dj, είναι και η ταξινόμηση εκτός από την εύρεση κομματιών.
-
Μην ξεχνάμε πως το ότι έρχεται τα βράδια και παίζει την καλύτερη techno-edm-deep κλπ house μουσική δεν σημαίνει πως είναι αυθεντία σε κάθε είδος μουσικής και ότι μπορεί να οργανώσει με επιτυχία και την ημερήσια μουσική.
Γιαυτό μην υποτιμάτε την σπουδαιότητα του επαγγελματία που θα τα πληρωθεί ξεχωριστά για να σας δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΛΥΣΗ ΝΟ 2: Να “εκπαιδεύσουμε” μια εφαρμογή να κάνει καλές επιλογές.
Είτε λέγεται youtube, spotify, apple music, είτε jazzler και λοιπά αυτόνομα λογισμικά, όσο και δύσκολο κι αν φαίνεται, γίνεται, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
-
Τεράστια ποικιλία και ανακάτεμα τραγουδιών.
-
Δεν χρειάζεται να τρέχουμε για μουσική σε κάθε νέα σεζόν.
-
Μας εκπλήσσει ευχάριστα με ωραία κομμάτια που δεν θα ξέραμε καν και ποτέ δεν θα επιλέγαμε αν δεν ακούγαμε μουσική πολλές ώρες κάθε μέρα.
MEIONEKTHMATA
-
Θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο εσείς ή κάποιος που θα ορίσετε και να ξέρει πως να κάνει την δουλειά. Έχω δει να αποτυγχάνουν στην ονοματολογία της μουσικής. Πχ κάποιος έλεγε “funk” και στο μυαλό του είχε κάποια κομμάτια nu funk, (και λίγο dub-οειδή, λιγο trip hop κλπ) , και φυσικά ο αλγόριθμος επέλεγε old school funk πολλών δεκαετιών πριν.
-
Απαραίτητη σύνδεση στο ιντερνετ, αν συμβεί κάτι πρέπει να έχουμε έτοιμη κάποια εναλλακτική λύση.
-
Όχι και ο καλύτερος ήχος αν επιλέξουμε ως λύση το youtube. Aν και εχει βελτιωθεί πάρα πολύ ο αλγόριθμος συμπίεσης του, υπολείπεται ακόμη, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οτι οι χρήστες που ανεβάζουν την μουσική μπορεί να μην έβαλαν καλό ηχητικά υλικό.
-
Διαφημίσεις (youtube).
-
Κενά μεταξύ των τραγουδιών. Μερικές φορές είναι τεράστια.
-
Αν επιλέξετε spotify ή apple music πρέπει να πληρωνετε μια μικρή μηνιαία συνδρομή (είναι πολυ μικρή η συνδρομή για μια επιχείρηση και αξίζει).